Vanlig med børsnedgang i oktober

Det har vært en markant nedgang på Oslo Børs i høst, men i følge ekspertene er dette helt normalt, og de tror at fallet nå vil begynne å flate ut.

Kristian Tunaal bruker sterke ord når han beskriver oktober måned på børsene og han konkluderer med at måneden stort sett alltid er ‘pyton’. Toppen på Oslo Børs ble nådd den 24. juni i år og har siden den gang falt med solide 12,2% og bare på én måned har nedturen vært på betydelige 9,5%.

Tunaal tror imidlertid at det verste er over for denne gangen og at børsfallet nå vil stoppe. Han forklarer som sagt at oktober er pyton for verdens børser og at alle de store fallene kommer om høsten – og at det har vært slik lenge. Som regel får man en opptur i november og denne vil holde til rundt påsketider.

Nedturen på børsene vil naturligvis ha innvirkning for de som sparer i fond, og hardest vil nedturene ramme de som har en høy andel av aksjer i sine fond. Det er her viktig å fortsette sparingen med månedlige trekk og grunnen til dette er helt enkel. Sparer man jevnt og trutt vil man flate ut risikoen, og sparer man penger når børsen også går dårlig vil man nyte godt av det når oppturen endelig kommer. Husk på at det å spare i fond er et langsiktig prosjekt og minimum bør man ha pengene stående i 5 år – og helst lenger.

All historie tilsier at verdiene på børsene vil alltid vil vokse og og bli mer verdt enn tidligere, og at det kommer korreksjoner og børsfall innimellom er helt naturlig. La derfor pengene få stå i ro og ikke få panikk selv om verdien på dine oppsparte midler faller – de vil komme tilbake igjen. Det gjelder enkelt og greit å ha is i magen.

Fortsett sparingen som tidligere og du vil nyte godt av din vilje og utholdenhet til slutt!