Livet uten nett

Hvordan tror du at du hadde klart deg uten internett? Hvordan tror du livet ditt hadde vært da? Hadde du følt deg hjelpesløs eller ensom, eller hadde det vært befriende deilig? Dette er en utrolig spennende tanke og det hadde vært interessant å vært en del av et slikt eksperiment, tror du ikke.

Tanken er besnærende: tenk deg livet uten å kunne sjekke Facebook, Twitter, Instagram, nettaviser, blogger, sett streamede filmer og så videre? Høres det grufullt ut? Høres det ut som et liv fra gamle dager?

Kanskje gjør det det, men nettopp dét tror jeg vi alle hadde hatt godt av å oppleve igjen. De som er rundt 35-40 år og eldre kjenner godt til denne følelsen, men svært mange av de som er yngre enn dette er vokst opp i et nettsamfunn som har utviklet seg i en rasende fart og hvor all verdens informasjon kun er noen tastetrykk unna.

Men tilbake til det lille eksperimentet: har du prøvd å være uten nett i én dag? Det er vanskelig nok det, altså, men hvis du ikke har gjort det så kan dette være et bra forsøk. Hvor mange ledige timer i døgnet tror du at du kjøper deg ved å unngå å gå på nett i løpet av en dag? Hvor mye annet tror du at du får tid til gjøre? Tanken er fascinerende, men samtidig såpass skummel, og i hvert fall med tanke på hvor mye av dagen vår de elektroniske duppedingsene våre spiser opp.

Hvorfor ikke ta tilbake en større del av livet ditt som du kan bruke til noe annet? Kanskje spille spill med familien? Bruke tiden på å omgås andre? Kanskje gå i skogen og sage ved? Jogge eller spasere seg en tur? Rydde og vaske i huset? Har du tenkt på hvor stor del av livet ditt du kaster bort ved å sitte på nett?

Og hvis du tror at du kaster bort tid, hva med dine barn da? Jeg hadde ikke internett da jeg var helt ung, så hva gjorde jeg egentlig på fritiden min? Jeg var glad i å lese, og jeg var glad i å være i aktivitet sammen med mine venner.