Fulham er interessant

Fulham har en litt interessant historie i England og er en av de klubbene som forholdsvis tidlig fikk seg en styrtrik eier som tok klubben opp i rampelyset. Klubben gikk på en av sine største smeller da de rykket ned fra Premier League i fjorårssesongen, og laget endte på en meget skuffende 17. plass i Championship i år.

Midt på 90-tallet kjøpte mangemillionæren Mohammed Al-Fayed klubben, og det første han gjorde var å hente inn Kevin Keegan og Ray Wilkins på trenersiden og hadde en klar ambisjon om å være i Premier League innen en periode på 5 år. Med Keegan i spissen begynte laget klatringen og prosjektet med å komme seg til Premier League ble etter hvert fullført av manager Jean Tigana da laget vant Championship på suveren måte. Blant de unge stjernene som ble hentet inn kan det være verdt å trekke fram Louis Saha, som etter hvert ble en profil i Manchester United.

Etter et par sesonger med middelmådige resultater i Premier League fikk Tigana fyken og den tidligere spilleren Chris Coleman overtok styringen i klubben. Etter noen middelmådige sesonger også med Coleman i førersetet ble det etter hvert Lawrie Sanchez’ tur, men etter et knapt halvår i sjefsstolen hadde styret fått nok også av ham, og det var da Roy Hodgson tok over skuta.

Hodgson fikk på ingen måte noen lett start og laget slet hele sesongen. I slutten av sesongen tok laget noen ekstremt viktige seiere og laget overlevde med et nødsskrik.

I 2008/2009 avsluttet laget på en fantastisk 7. plass, noe som er deres høyeste plassering noensinne, og laget klorte seg til deltakelse i Europa League. På denne tiden var norske Brede Hangeland en meget viktig brikke på Hodgsons lag, og fungerte til og med som kaptein.

I 2009/2010 er klubbens sterkese og laget avsluttet sesongen på 12. plass, ble slått ut i kvartfinalen i FA Cupen, men kom helt til finalen i Europa League hvor de møtte Athletico Madrid. Laget tapte 2-1 etter ekstraomganger men bragden første blant annet til at Hodgsons ble kåret til Årets Manager med den største marginen noen gang. Den mest minnerike kampen er utvilsomt de to kampene mot Juventus som de slo ut på spektakulært vis. På slutten av sesongen forlot Hodgson skuten for å bli manager i Liverpool, noe som ble alt annet enn et lykkelig ekteskap.

Deretter gikk det altså bare én vei med klubben – nedover.

Det hele kulminerte da Felx Magath fikk jobben som manager, og på dette tidspunktet hadde Al-Fayed solgt seg ut av klubben. Driften ble dårligere og etter at Magath måtte forlate roret kom det frem at hans metoder hadde vært meget spesielle. Hangeland gikk blant annet ut i media og fortalte at tyskeren hadde foreslått ost mellom beina som behandlingsmetode.

Fjorårssesongen endte som sagt med nedrykk, og en lang periode med oppturer var nå over.