Finansiering av bil: leasing

Har du lyst på en splitter ny bil å kjøre, men ikke økonomi til å ta opp et lån? Da kan leasing være en smart plan!

Å lease bil har blitt noe som hvermansen gjør til stadighet, og nå er antallet slike avtaler høy i Norge.

leasing av ny bil

Som å leie

Når man leaser en bil leier men i praksis en bil i 3 år som leveres tilbake når avtalen er utgått. I denne perioden har man bruksrett over bilen, mens den fortsatt eies av utleier. Utleier er gjerne en finansinstitusjon som har kjøpt bilen hos en forhandler og som dereteter leier den ut til deg i den avtalte perioden.

I denne perioden har du ansvaret for å holde bilen i orden, og hvis den leveres tilbake med skader som er utover det som betegnes som normal slitasje må man regne med å erstatte dette. Ta gjerne bilen med til NAF og få i stand en tilstandsrapport som du tar med deg til utleier ved overlevering.

Når du leaser trenger du ikke å ta opp et lån, og kan derfor få tilgang til en ny bil som er både sikker og god. Når du slipper lån slipper du også å binde opp din egen kapital i bilen. Leasing kan også være gunstig i de tilfeller hvor du ikke har muligheten til å ta opp lån.

Hvis du er en av de mange som ønsker å bytte bil hyppig vil leasing være en god løsning ettersom du da ofte vil komme bedre ut av det rent økonomisk sett enn å eie – men det krever som sagt at du behandler bilen pent.

I tillegg til å betale en månedlig leie i tre år må du også betale en engangskostnad ved inngåelse av avtalen i tillegg til et gebyr i forbindelse med etableringen. Dette engangsgebyret kan være nokså høyt, og det kan derfor være smart å ha spart opp et slikt beløp på forhånd slik at du slipper å ta opp et lån på dette.