Finansielle krumspring

I desember ble det kjent at den kinesiske forbrukslånbanken JD Capital hadde vært innblandet i lyssky affærer når det gjaldt å låne ut penger til unge kvinner: de krevde nakenbilder som sikkerhet!

Krumspring og tvilsom praksis som dette er heldigvis noe vi slipper å oppleve i Norge og Sverige, og til sammenligning er de finansielle markedene her mye strengere regulert enn hva det etter alle solemerker er i Kina.

Når det er mange om beinet, det vil si kundene, så vil bankene hele tiden strekke seg lengre for å sikre seg kunder, og denne gangen henvendte man seg til unge, kinesiske kvinner som sannsynligvis ikke forsto hva de bega seg ut på. Bildene som ble levert inn som ‘sikkerhet’ for lånet kan vanskelig ses på noe annnet enn et middel til utpressing, og dette gjør bare saken enda mer tragisk. Tenk deg å havne i den samme situasjonen selv: du leverer inn et nakenbilde av deg selv hvor du viser dine identifiksasjonspapirer, og mottar deretter et lån. Du klarer ikke å gjøre opp for deg og banken utlåner truer deretter med å sende nakenbilde til din familie.

Hva gjør du da? Vel, det er lite som kan gjøres, og men det er én ting vi virkelig stusser over: hvordan kan en slik praksis være mulig? Banken det er snakk om skulle naturligvis vært tatt ut av drift men om dette har skjedd har vi ingen kunnskap om. Om en offisiell bank virkelig står bak dette er det meget betenkelig. Det er én ting som må skje og det er at myndighetene for alvor går inn i utlånsmarkedet og regulerer det skikkelig, for ting som dette skal rett og slett ikke skje.

I tillegg har flere hundre av disse bildene nå havnet på internett, og det betyr naturligvis at de kvinnene saken gjelder har havnet i en ufattelig vanskelig situasjon.

Heldigvis er som sagt de nordiske markedene godt regulerte og har strenge lover og regler å leve etter, og selv om det er mange banker i både Norge og Sverige er de nødt til å konkurrere om kundene på mer legitime måter.